Onenigheid met je huisbaas, problemen op het werk en woorden met de tegenpartij na een ongeluk. Iedereen krijgt wel eens met een conflict te maken, waarbij juridische hulp meer dan welkom of zelfs noodzakelijk is. Gelijk hebben is immers iets anders dan gelijk krijgen. Ook benieuwd naar de voordelen van rechtshulp? In dit artikel lees je er alles over. 

Wat is rechtshulp precies?

Hoe rechtshulp eruitziet, verschilt per situatie. Zo kan rechtshulp verleend worden in de vorm van juridisch advies of bemiddeling, maar ook in het voeren van een rechtszaak. Vaak schakelen mensen rechtshulp in wanneer ze er niet met de tegenpartij uitkomen en het conflict dreigt te escaleren. Heb je geen rechtsbijstandverzekering, maar wel direct rechtshulp nodig? Dan biedt rechtshulp on demand een uitkomst. Sommige verzekeraars refereren hier ook naar met de termen ‘prepaid rechtshulp’ of ‘losse rechtshulp’.

Op welke gebieden kun je rechtshulp ontvangen?

Het verschilt per verzekering wat er precies onder rechtshulp valt. Lees daarom de voorwaarden nauwgezet door om te zien wat er onder de dekking valt. Je kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten op één of meerdere gebieden. Zo zijn er dekkingen voor ‘wonen en kopen’, maar ook voor ‘werk en inkomen’ en het verhalen van letselschade. Ben je ondernemer? Dan is het raadzaam om naast zakelijke verzekeringen ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

 

Let wel; het wisselt per aanbieder met wat voor soort verschillen je er terecht kunt. Ook bijkomende kosten – zoals griffierecht en kosten voor het inschakelen van een expert – zijn vaak voor eigen rekening. Daarnaast ontvang je vaak hulp van een gespecialiseerd jurist en niet van een advocaat.

Waarom voor een rechtsbijstandverzekering kiezen

Door de bomen het bos niet meer zien gebeurt al gauw als je rechtsbijstandsverzekeringen met elkaar vergelijkt. De documenten met kleine lettertjes lijken oneindig en de verschillen soms miniem. Ook het inschatten van de kans op conflicten is lastig. Het blijft immers onzeker wat de toekomst zal brengen. Wel is het in veel gevallen zo, dat je met een rechtsbijstandverzekering goedkoper uit bent dan wanneer je – zonder verzekering – rechtshulp moet inschakelen.

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten

De noodzaak voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering verschilt per persoon. Met name mensen die vaak van baan wisselen, ondernemers en gezinnen met kinderen vinden het prettig er in in hun verzekeringsportefeuille te hebben. Je kunt natuurlijk zelf het internet afstruinen naar een goede rechtsbijstandverzekering, al is dit wel wat tijdsintensief. Om een handje te helpen bieden websites als die van de Consumentenbond keuzehulp aan.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen