Een gezonde levensstijl is essentieel voor iedereen, ongeacht leeftijd of geslacht. De juiste voeding eten en voldoende bewegen zijn goede manieren om je lichamelijke gezondheid op peil te houden. Daarnaast kan het innemen van vitamines en supplementen je die extra stimulans geven die je nodig hebt om gezond te blijven. Deze blogpost gaat in detail in op vijf tips voor het handhaven van een gezonde levensstijl en hoe de beste multivitaminen en supplementen daarbij kunnen helpen.

Tip 1: Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging is om vele redenen belangrijk – het helpt stress te verminderen, verbetert de geestelijke gezondheid, versterkt het immuunsysteem en bouwt spiermassa op. Het vermindert ook je risico op het ontwikkelen van chronische ziekten als hartziekten en diabetes. De beste manier om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te komen is om minstens vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve activiteit te doen. Dit kan een stevige wandeling zijn of een fietstocht. Je kunt ook krachttraining in je routine opnemen door gewichten te heffen of lichaamsgewichtoefeningen te doen, zoals squats, push-ups en planks.

Tip 2: Eet voedsel met veel voedingsstoffen

Het eten van voedsel met veel voedingsstoffen is essentieel om gezond te blijven. Voedingsstofrijk voedsel is voedsel dat veel vitaminen, mineralen, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen bevat, terwijl het relatief weinig calorieën bevat. Dit soort voedsel komt voor in alle vier voedselgroepen – fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten – maar richt je op het consumeren van meer plantaardig voedsel als dat mogelijk is. Dit betekent meer fruit en groenten eten en minder bewerkt vlees en geraffineerde granen zoals wit brood of pasta.

Tip 3: Blijf gehydrateerd

De hele dag door gehydrateerd blijven is belangrijk voor een goede spijsvertering en energieniveau – en niet te vergeten: het helpt je huid er op zijn best uit te zien! Zorg ervoor dat je de hele dag door voldoende water drinkt – streef naar minstens acht glazen per dag (meer als je sport). Als je gewoon water niet lekker vindt, voeg dan wat vers fruit toe, zoals citroen of komkommer, of kruiden zoals munt of basilicum om het op smaak te brengen zonder calorieën toe te voegen!

Tip 4: Slaap voldoende

Voldoende slaap is essentieel voor het algehele welzijn; het laadt onze batterijen op zodat we de dag met energie tegemoet kunnen treden! De meeste volwassenen hebben elke nacht zeven tot negen uur slaap nodig; dit zorgt ervoor dat ons lichaam voldoende tijd heeft om zich te herstellen na een lange dag op het werk of op school. Als je moeite hebt met inslapen zijn er natuurlijke remedies, zoals het drinken van kamillethee voor het slapen gaan, die je kunnen helpen ontspannen zonder dat je je ‘s ochtends suf voelt. Andersom zijn er voor in de ochtend weer supplementen tegen vermoeidheid!

Tip 5: Neem vitaminen en supplementen

Het nemen van vitaminen en supplementen kan een gemakkelijke manier zijn om ervoor te zorgen dat je dagelijks alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor een optimale gezondheid; ze dienen als verzekeringspolis tegen tekorten voor het geval je elke dag niet genoeg voedzaam voedsel eet! Er zijn honderden verschillende soorten verkrijgbaar, dus het is belangrijk om te onderzoeken welke het beste zijn voor jouw individuele behoeften – multivitaminen zijn een geweldige optie omdat ze een breed scala aan microvoedingsstoffen in één handige pil leveren, maar er zijn ook specifieke supplementen verkrijgbaar die gericht zijn op specifieke problemen, zoals gewrichtsgezondheid of ondersteuning van het immuunsysteem*.

Waarom vitaminen en supplementen nemen?

Het nemen van vitamines en supplementen is een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat je lichaam toegang heeft tot de voedingsstoffen die het nodig heeft om de hele dag goed te functioneren. Studies hebben ook aangetoond dat het innemen van bepaalde vitamines het risico op veel gezondheidsproblemen vermindert, waaronder hartziekten, osteoporose, diabetes en kanker. Voor mensen die niet genoeg variatie in hun dieet hebben, kan het innemen van vitamines helpen om voedingsgaten op te vullen die veroorzaakt worden door slechte eetgewoonten of voedselintoleranties/allergieën.

Hoeveel moet ik nemen?

De hoeveelheid vitamine of supplement die je moet nemen hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht en keuzes in levensstijl zoals roken of alcohol drinken, maar ook van je medische geschiedenis en eventuele bestaande gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om met een arts te praten voordat je aan een nieuwe supplementenroutine begint, om er zeker van te zijn dat je de mogelijke voordelen versus risico’s van elk product begrijpt. In het algemeen is het het beste om de aanbevolen dagelijkse dosis niet te overschrijden, tenzij je arts of zorgverlener je dat opdraagt.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen